Tahniaah, Asal dari kampung, pengembala kambing berjaya dapat Ijazah Kelas Pertama di UK.

Kisah-kisah kejayaan dan inspirasi sering kali berjaya menarik perhatian pengguna media sosial. Hal tersebut bukan sahaja mampu memberi motivasi kepada para pembaca, malahan membolehkan mereka berusaha untuk menjadi lebih baik.

Dari Kuala Krai ke England

Menerusi satu perkongsian di Facebook, seorang pengguna dikenali sebagai Khairul Aiman Hamdan telah memuat naik satu kisah temannya yang berjaya bergelar graduan kelas pertama di University of Essex, England.

Lebih menarik, pemuda yang bernama  Muhammad Afiq itu merupakan seorang pengembala kambing dan atas usaha dan kegigihannya, dia berjaya melanjutkan pelajaran ke luar negara serta menjadi graduan kelas pertama di universiti.

Ada abang OKU

Menerusi coretan itu, Afiq memberitahu bahawa dia mempunyai seorang abang kelainan upaya. Dia bersekolah di sekolah agama dan menjadi harapan ibu dan ayah untuk merubah nasib keluarga pada masa akan datang.

Selepas memperoleh keputusan yang cemerlang dalam Sijil Pelajaran Malaysia, dia telah ditawarkan untuk melanjutkan pelajaran dengan biasiswa daripada JPA di United Kingdom.

Kerja part-time jadi tukang cuci

Lebih mengharukan, Afiq telah bekerja secara sambilan di universiti tempat dia belajar sebagai tukang cuci. Hal tersebut dilakukan disebabkan ingin mengumpul duit untuk membawa ibu dan ayahnya ke England bagi menyaksikan majlis konvokesyennya

Gugur air mata ibu dan ayah

Akhirnya, pengorbanan ibu dan bapa Afiq terbalas apabila dapat menyaksikan anak lelakinya berdiri menerima Ijazah Kelas Pertama dalam bidang Perakaunan dan Kewangan, University of Essex.

Difahamkan, Afiq akan mula bekerja di salah satu syarikat perakaunan terbesar negara (Big Four).

Terharu sebab bercampur

Menjengah ke ruangan komen di perkongsian yang dibuat oleh Facebook Khairul Aiman Hamdan, rata-rata warganet begitu terharu dengan kisah perjalanan hidup pemuda tersebut. Berasal dari kampung, Afiq berjaya membuktikan setiap orang mampu mengecapi kejayaan jika terus berusaha dengan gigih.

Tahniah buat Afiq dan kedua orang tuanya

Bertuah pernah jumpa Afiq

 

Sumber : Khairul Aiman Hamdan