Rizalman Bantu Peniaga Promosi Produk Menerusi Instagram

Meskipun berhadapan dengan kekangan waktu, pereka fesyen terkenal Datuk Rizalman Ibrahim masih meluangkan masa membantu peniaga mempromosi produk mereka dalam laman sosial miliknya.

Tidak meletakkan sebarang bayaran, beliau menyifatkan usaha kecilnya memuat naik video berdurasi sekitar 15 saat di ruangan ‘Instagram Story’ bagi mengetengahkan sesuatu produk mampu membantu peniaga tempatan menjana pendapatan lebih tinggi.

Beliau, yang mula aktif melakukan promosi dalam laman Instagram miliknya pada Ramadan lepas turut mengakui laman sosial itu adalah platform terbaik dan cekap dalam mengembangkan perniagaan selain sebagai tanggungjawab sosial bagi membantu masyarakat.

“Saya tidak ambil sebarang bayaran, kita niat nak bantu kerana Allah dan tidak sangka semakin hari semakin bertambah barang yang dihantar. Saya percaya sekiranya platform ini digunakan dengan baik ia akan memberi kebaikan kepada saya dan orang lain.

“Saya akan melakukan review pada masa terluang… sehari lebih daripada 10 barang dan makanan yang dihantar ke butik saya,” katanya kepada Bernama semasa ditemui di butiknya di Jalan Imbi.

Lebih selesa bertutur dalam loghat utara ketika membuat promosi, beliau berkata antara produk yang diterima adalah barangan kaca, kosmetik dan makanan.

“Saya juga terpaksa menolak buat ‘review’ makanan basah macam kuih-muih dan sebagainya sebab barang-barang seperti ini kena buat ‘review’ cepat sebab ada tempoh luputnya, takut bila dah lapang makanan itu pula sudah tak segar lagi,” katanya yang mempunyai lebih 660,000 pengikut dalam laman sosial Instagram.

Rizalman yang dilihat kreatif dalam penyampaiannya membuat promosi barangan yang diterima kini terpaksa menangguhkan sementara waktu aktiviti promosi itu susulan kekangan masa kerana terlibat dengan persiapan Istiadat Pertabalan Yang di-Pertuan Agong ke-16, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

“Sekarang saya hentikan dulu membuat review semua produk dan akan sambung semula selepas semua acara ini selesai,” katanya.

Berkongsi mengenai perancangannya dalam masa terdekat, anak jati Pulau Pinang itu berkata beliau akan melancarkan koleksi terbaharu beg tangannya melalui kolaborasi bersama satu jenama tempatan.

“Ini kali kedua kolaborasi saya bersama jenama berkenaan dan kali ini lebih banyak pilihan. Selain itu, saya dalam perancangan untuk mengeluarkan produk makanan tambahan jenama sendiri, kini saya masih lagi test produk itu,” jelasnya.

Sumber: BERNAMA