Kawan baik sejak 40 tahun lalu, Putera Mahkota UAE kongsi foto lama bersama Sultan Abdullah

Pada tanggal 30 Julai lalu, menjadi kenangan bersejarah buat rakyat Malaysia kerana dapat menyaksikan peristiwa bersejarah iaitu stiadat pertabalan Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-16.

Turut kelihatan adalah kehadiran Sheikh Mohamed Zayed Al Nahyan, Putera Mahkota Abu Dhabi yang juga Timbalan Komander Tertinggi Angkatan Tentera Emiriah Arab Bersatu (UAE), meraikan pertabalan.

Persahabatan 40 tahun

Jika semua mahu tahu, menurut satu perkongsian di laman IG Emirates Royale Family, memaparkan gambar lama Yang di-Pertuan Agong, Sultan Abdullah bersama Sheikh Mohamed Zayed, ketika mereka bersama-sama di kem tentera.

Difahamkan, Yang di-Pertuan Agong Sultan Abdullah  dan Sheikh Mohamed Zayed telah bersahabat baik selama 40 tahun, perkenalan mereka bermula di latihan ketenteraan di Akademi Tentera Diraja Sandhurst, United Kingdom pada tahun 1979.

Sukacita menghadiri sahabat karib saya…

Malah, menerusi satu lagi tweet Sheikh Mohamed Zayed Al Nahyan, telah memuat naik status, berbessar hati dapat menghadiri pertabalan rakan karibnya sebagai Agong dan berharap rakannya dapat menjalankan tugas dengan baik.

“Hari ini saya dengan sukacitanya menghadiri majlis pertabalan sahabat karib saya, Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah sebagai Raja Malaysia. Saya berharap dia berjaya berkhidmat kepada negara serta rakyatnya…

40 tahun bersahabat, hubungan baik masih kekal terjalin walaupun dipisahkan dengan jarak beribu-ribu batu. Semoga hubungan baik antara dua kerabat ini mampu membentuk negara yang aman dan damai.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di @KLPRESS

Sumber : Emirates Royale Family & Sheikh Mohamed Zayed Al Nahyan