“Terpaksa Kencing Depan Tandas..” Bonda Rozita Dedah Cerita Di Makkah

Kini berada di Mekah bagi menunaikan fardhu haji, Rozita Ibrahim berkongsi pengalaman saat berada di tanah suci.

Usahawan yang juga ibu kepada Aliff Syukri ini mengimbau sewaktu zaman mengerjakan haji tahun 2006 lalu.

Ulasnya, dia melihat sendiri bagaimana jemaah yang uzur tidak mampu berjalan sehingga terpaksa membuang air kecil di depan tandas.

Malah, disebabkan terlalu padat, ramai jemaah meninggal dunia sewaktu melontar jamrah, dakwanya.

Kami practice melontar dn melawat kawasan2 yg akn jd tumpuan mas ahaji nanti , Beza sgt kawasan ni dgn zaman dulu sy pergi 2006.

“Saya pergi dgn t haji muasasah cuma rm9800 xsalah sy sorang caj dikenakan

“Pengalaman ni sedih sgt sy melihat jemaah tua ibu ayah tua uzur kencing xkuat jalan terpaksa kencing depan2 tandas ..baris pnjang..Dlm kemah baring atas tikar dn ada jemaah Indon xda makanan masa tu merayu2 minta kami makanan.

“Saya bawa 2 bapa saudara uzur ..Arwah ayah , mak dn kri masa tu ..Alhamdulillah haji akbar dn musim sejuk tp ramai org sakit. (klau dulu byk org mati masa melontar sbb sesak) sekarang ada 3 tingkat dn kami akn melontar dibhagian bawah sekali kata uzt tempat original org zaman dulu melontar,” jelasnya panjang lebar.

Namun, banyak kemudahan telah disediakan demi memberi keselesaan kepada bakal haji.

Kongsi ibu mertua kepada Nur Shahida ini lagi, dia dikhabarkan bahawa khemah berdekatan yang disewa jemaah Malaysia juga dikatakan berharga sekitar RM30,000.

Sepanjang jalan dipenuhi air sprinkler dn air cond ( masa kami jalan ni mmg selesa sbb org x ramai ..masa kejadian nanti xda dah rasa sejuk air2 ni sgt ramai dalam 2 juta lebih katanya ..petugas saja dalam 70ribu org kalau x salah dengar sy , uzt terangkan )

“Masa kami practise ni askar polis ramai sgt dan air2 minuman ramai org sedekah dn jual siap bagi roti sekali ..Swmua kat sini sgt mahal dn xda yg mewah pun…x sama dekat mesjid haram ..Kemah kami sewa sehari tu je katanya 30k..!! .Kemah kami no 111 antara kemah paling dekat masa tu ..

“Hotel dn makanan ..mahal sgt Sbb kawasan ni hanya digunakan setahun sekali .Apa sy tulis sekadar info bukan utk riak,” jelasnya lagi.

VIDEO:

 

View this post on Instagram

 

Kami practice melontar dn melawat kawasan2 yg akn jd tumpuan mas ahaji nanti , Beza sgt kawasan ni dgn zaman dulu sy pergi 2006 . sy pergi dgn t haji muasasah cuma rm9800 xsalah sy sorang caj dikenakan . ✔️ SUBSCRIBE YOUTUBE BUMI RATU CHANNEL – banyak lagi video lain yg lebih menarik.. . pengalaman ni sedih sgt sy melihat jemaah tua ibu ayah tua uzur kencing xkuat jalan terpaksa kencing depan2 tandas ..baris pnjang..Dlm kemah baring atas tikar dn ada jemaah Indon xda makanan masa tu merayu2 minta kami makanan..Dn sy bawa 2 bapa saudara uzur ..Arwah ayah , mak dn kri masa tu ..Alhamdulillah haji akbar dn musim sejuk tp ramai org sakit .. ( klau dulu byk org mati masa melontar sbb sesak ) sekarang ada 3 tingkat dn kami akn melontar dibhagian bawah sekali kata uzt tempat original org zaman dulu melontar . . Sepanjang jalan dipenuhi air sprinkler dn air cond ( masa kami jalan ni mmg selesa sbb org x ramai ..masa kejadian nanti xda dah rasa sejuk air2 ni sgt ramai dalam 2 juta lebih katanya ..petugas saja dalam 70ribu org kalau x salah dengar sy , uzt terangkan ) . Masa kami practise ni askar polis ramai sgt dan air2 minuman ramai org sedekah dn jual siap bagi roti sekali ..Swmua kat sini sgt mahal dn xda yg mewah pun…x sama dekat mesjid haram ..Kemah kami sewa sehari tu je katanya 30k..!! .Kemah kami no 111 antara kemah paling dekat masa tu .. . Hotel dn makanan ..mahal sgt Sbb kawasan ni hanya digunakan setahun sekali .Apa sy tulis sekadar info bukan utk riak . Untuk Booking urutan di Website : Rumahhutan.com Sebarang Pertanyaan boleh wasap atau call ke no : 0192212617 / 0167719343 • Untuk booking penginapan di website : Bondavalley.com Sebarang pertanyaan boleh wasap atau call ke no : 0162472133 . Untuk tempahan Ruqyah boleh wasap : 0132872133 . Pakej Group Event (lawatan ke rumah hutan dan rumah sungai) Wasap ke no : 0192724133 (Rein) . Berkenaan Produk JRM dan no telefon pengedar boleh semak di website : Jrm.com.my . Follow instagram : IG BONDA : @bondarozitaibrahim IG RUMAH HUTAN : @rumah.terapi.alam IG BUTIK : @deratubutik IG JAMU RATU MALAYA : @jrm.official . Dugaan nuraini (blog) : rozitaibrahim.net

A post shared by ROZITA JRM OFFICIAL (@bondarozitaibrahim) on Aug 8, 2019 at 6:17pm PDT

Semoga perkongsian ini dapat memberi persediaan ment4l dan fizikal bagi bakal tetamu Allah nanti.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di @KLPRESS

Sumber : Instagram Rozita Ibrahim