“Seminggu Lepas Lahirkan Sophia, 1 Part Of My Stitches, Terbuka Masa Mandi,” Shima Anuar

Pelakon, Shima Anuar berkongsi pengalaman sebelum melahirkan anak keduanya pada 8 Ogos lalu.

Kongsinya, dia begitu tenang menghadapi saat-saat sebelum melahirkan zuriat kedua dan pelakon filem Highlands Tower ini masih mampu tersenyum, meski situasi sebenar adalah sebaliknya.

“Disebabkan ramai DM yg tanya about czer, tips and bla bla bla. Tak larat yg reply satu2. Ok, let me share my experience here. Pandang dan lihat la gambar ni. Haha.

“Nampak tenang kan? Tp jangan disangka air yg tenang takde buaya.

“Actually I WAS SO SCARED! Dah habis control macho dah dalam OT masa tu.

“Tapi diam2 I nangis, air mata meleleh non stop ok. Sumpah takut gila! Why..?? 1, I selalu dengar org cakap second czer akan lagi sakit drpd the first one. 2, i had a bad experience lepas beranakkan Sophia,” tulisnya.

Dalam masa sama, Shima berkongsi pengalaman selepas melahirkan anak sulung, Marian Sophia.

“Seminggu lepas beranak Sophia, 1 part of my stitches, terbukak masa mandi. Darah keluar non stop.

“Ngeri, sampaikan i cakap, ok aku taknak beranak dah lepasni! Tp eh Sophia tak sampai setahun, pregnant dah balik. Hahah! (heyy rezeki Allah nak bagi. jgn pertikai)

“Ok so citer dia, this time I tukar doctor. I am so lucky dapat Dr Seri. Alhamdulillah syukur sangat2 semuanya ok. Takde stress2. Seminggu beranak, I boleh main kejar2 dgn Sophia.

“Sampaikan my CL tegur, ni baru lepas beranak ke tak ni.  Tipu la kalau cakap tak sakit langsung. Memang la sakit sikit. Tp kejap je. Mana ada beranak yg tak sakit. Be strong.

“Jangan fikir sgt pasal sakit. TAPI tak bermaksud la korang boleh buat macam2, panjat sana sini pulak. Just relax. Take a deep breath. Jangan layan sgt sakit tu. Ermm pastu jaga pantang,” tulisnya lagi. 

Meski gaya hidup seperti moden, namun Shima masih mengamalkan cara berpantang secara tradisional.

“Memang la korang nampak macam, eh budak ni tak habis pantang dah keluar sana sini. Tapi kalau i keluar pun, kejap2 je. Balik rumah still buat segala mak nenek rutin pantang. EVERYDAY. Tak pernah skip 1 pun!

“Urut, tangas, tungku tu semua. And please jaga makan jugak. Big NO to ikan haruan, gamat. And i makan vitamin C untuk bagi luka tu cepat baik. So any vitamin C will do.

“Kalau baru je czer, make sure ur wound tu selalu kering. Lepas mandi pakai hair dryer utk keringkan part tu. So i think thats all yg i boleh share from my experience. Anything else tanya doctor k? Take care mommies. Be strong!,” akhirinya.

 

View this post on Instagram

 

Disebabkan ramai DM yg tanya about czer, tips and bla bla bla. Tak larat yg reply satu2. Ok, let me share my experience here. Pandang dan lihat la gambar ni. Haha. Nampak tenang kan? Tp jangan disangka air yg tenang takde buaya. 🤣 Actually I WAS SO SCARED! Dah habis control macho dah dalam OT masa tu. Tapi diam2 I nangis, air mata meleleh non stop ok. Sumpah takut gila! Why..?? 1, I selalu dengar org cakap second czer akan lagi sakit drpd the first one. 2, i had a bad experience lepas beranakkan Sophia. Seminggu lepas beranak Sophia, 1 part of my stitches, terbukak masa mandi. Darah keluar non stop. Ngeri 😩 Sampaikan i cakap, ok aku taknak beranak dah lepasni! Tp eh Sophia tak sampai setahun, pregnant dah balik. Hahah! (heyy rezeki Allah nak bagi. jgn pertikai 😌) Ok so citer dia, this time I tukar doctor. I am so lucky dapat Dr Seri. Alhamdulillah syukur sangat2 semuanya ok. Takde stress2. Seminggu beranak, I boleh main kejar2 dgn Sophia. Sampaikan my CL tegur, ni baru lepas beranak ke tak ni. 😅 Tipu la kalau cakap tak sakit langsung. Memang la sakit sikit. Tp kejap je. Mana ada beranak yg tak sakit. Be strong. Jangan fikir sgt pasal sakit. TAPI tak bermaksud la korang boleh buat macam2, panjat sana sini pulak. Just relax. Take a deep breath. Jangan layan sgt sakit tu. Ermm pastu jaga pantang. Memang la korang nampak macam, eh budak ni tak habis pantang dah keluar sana sini. Tapi kalau i keluar pun, kejap2 je. Balik rumah still buat segala mak nenek rutin pantang. EVERYDAY. Tak pernah skip 1 pun! Urut, tangas, tungku tu semua. And please jaga makan jugak. Big NO to ikan haruan, gamat. And i makan vitamin C untuk bagi luka tu cepat baik. So any vitamin C will do. Kalau baru je czer, make sure ur wound tu selalu kering. Lepas mandi pakai hair dryer utk keringkan part tu. So i think thats all yg i boleh share from my experience. Anything else tanya doctor k? Take care mommies. Be strong! 💋

A post shared by Shima Anuar Official Account (@shimaanuar) on

Menerusi ruangan komen, rata-rata netizen meninggalkan komen yang pelbagai terhadap perkongsian ibu beranak dua ini.

Imbas kembali, Shima berkahwin dengan Mohd Solih Toha pada 8 April 2017 dan dikurniakan dua orang cahaya mata, Marian Sophia dan Mikhael Imaan yang dilahirkan pada 9 Ogos lalu.

 

View this post on Instagram

 

Hantar ambik anak sekolah je. (balik singgah Curve jap 🤪) #27dayspostpartum

A post shared by Shima Anuar Official Account (@shimaanuar) on

 

View this post on Instagram

 

Please take care of each other when I’m not around. #MayanAndMika

A post shared by Shima Anuar Official Account (@shimaanuar) on

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di @KLPRESS

SUMBER: Instagram @shimaanuar