“Dua Beradik Terclcir Pelajaran,” D0kumen Pendaftaran Tertinggal Di Rumah Ibu Bapa Kandvng

Ramai pasti mengenali cikgu Mohd Fadli Salleh, disebabkan oleh penulisan atau perkongsian di laman Facebook, sering kali tular dan mendapat banyak perkongsian oleh netizen. Kini, sekali lagi penulisan cikgu ini telah dapat meraih simpati pengguna di akaun Facebook.

Perkongsiannya kali ini adalah mengenai kisah sepasang adik-beradik yang keciciran pelajaran kerana tiada dokumen pendaftaran yang sah. Cikgu Fadli mempelawa budak lelaki itu makan bersama-sama dengannya.

Didekati oleh seorang budak tak dikenali

Budak lelaki berkenaan telah diperkenalkan kepadanya beberapa hari yang lalu. Tanpa diduga dia sekali lagi telah terserempak dengan budak lelaki yang sama di sebuah kedai makan yang sering dikunjungi cikgu Fadli ini.

Minta satu lagi makanan bungkus

Adik kakak tak bersekolah, dokumen sah tercicir

Akan cari jalan tolong mereka bersekolah

Pesanlah apa sahaja, saya bayar

Ramai yang kesiankan nasib budak tu

Perkongsian menyayat hati itu telah banyak membuka mata dan hati para netizen. Ramai yang berasa kasian terhadap nasib dua beradik berkenaan kerana tiada dokumen pendaftaran diri yang sah.

Orang yang senang malas pun malas nak sekolah

Semoga cikgu murah rezeki

Sebak baca kisah adik ni…

Nasib masih ada lagi insan yang membantu

Tak kisah besar atau kecil pemberian seseorang itu, pastinya akan meberikan makna yang tak ternilai kepada seseorang individu itu. Diharapkan lebih ramai lagi yang terinspirasi untuk melakukan kebaikan walaupun tanpa disuruh dan menunjuk-nujuk.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di @KLPRESS

Sumber: Cikgu Mohd Fadli Salleh.

PERHATIAN: Pihak KL PRESS tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak KL PRESS juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.