“Nak Ambil Urri, Tapi Doktor Tarik Keluarr Rahlm..” Ibu Muda Hanya Sempat Senyum Kepada Bayii Sebelum ‘Pergi’

SEORANG ibu muda men1nggal dun1a selepas pertama kali melihat bayi yang baru dilahirkannya. Dia men1nggal dun1a akibat rahiimnya ditariik keluar  oleh doktor semasa proses kelahiran.

Alisa Tepikina, 22, men1nggal dun1a dalam ‘kes4kitan luar biasa’ apabila org@n dal4mannya dikeluarkan, bukannya plasentabayi.

Doktor berkenaan berdepan hukvman tiga tahun penj4ra apabila Tepikina k0ma dan men1nggal dun1a secara  mengejvt setelah mengalami ser4ngan jantung dalam kej4dian di bandar Nizhneserginskaya, Rusia.

Tepikina hanya sempat senyum kepada anak perempuannya yang baru lahir sebelum pakar obstetrik cuba menarik plasenta dari rahiimnya tetapi apa yang berlaku adalah sebaliknya.

Tersalah mengeluarkan rahiim jarang-jarang berlaku dalam kec3masan perubatan.

Didakwa menyebabkan kemat1an akibat kecuaian, doktor berusia 27 tahun itu disi4sat selama enam bulan.

Tepikina men1nggal dun1a dalam ‘kesakiitan luar biasa’. 

Ketua perubatan di hospital berkenaan, Elena Barannikova memberitahu Jawatankuasa Penyiasatan Rusia bahawa pasukan perubatan yang terlibat tidak melakukan ‘tindakan g4nas’ semasa kejadian.

Tetapi tuntvtannya ditolak oleh pakar perubatan selepas satu ‘analisis lengkap’.

Plasenta Tepikina sepatutnya dikeluarkan secara manual oleh doktor di bawah anestetik, menurut hasil penyi4satan.

Jawatankuasa itu berkata dalam satu kenyataan: “Menarik tali pusat tanpa kawalan atau atau tidak betul membawa kepada rahiim s0ngsang sepenuhnya.

Orrgan wanita itu telah ditarik keluar, kemudian dimasukkan semula ketika keadaan sudah terlewat. Doktor yang bertugas tidak tahu tentang komplikasi kelahiran yang meng4ncam nyawaa.

“Hasilnya, bantuan perubatan diberikan dengan kelewatan yang tidak dapat diterima. Rahiim dimasukkan semula hanya 4 jam 15 minit kemudian apabila berlaku banyak pend4rahan bersama keg4galan jantung.”

Saudara-mara Tepikina berkata mereka mendengar jer1tannya ketika sedang menunggu di hospital.

Bapanya Dmitry Malyukov, 47, berkata:

“Anak perempuan saya mender1ta, dia menjer1t kesak1tqn tetapi doktor tidak memberi perhatian.” 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di @KLPRESS

Sumber: Instagram @abby_abadi112

PERHATIAN: Pihak KL PRESS tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak KL PRESS juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Kredit: Mstar via Diari Resepi