“Tidak Dapat Melihat Sejak Lahir,” Pemuda Diangkat Jadi Bilal Di Masjid Terkemuka Selangor

Setiap manusia dilahirkan dengan pelbagai keistimewaan yang diberi oleh Allah S.W.T. Jadi, sudah tentu kekurangan yang kita lihat secara fizikal tidak bermaksud kita harus menyerah dan memandang rendah kemampuan diri.

Dilantik sebagai bilal di masjid terkemuka

Menerusi satu perkongsian yang diperoleh daripada Selangor Kini, seorang pemegang status orang kelainan upaya (OKU) telah diangkat menjadi bilal di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Selangor yang juga merupakan masjid terkemuka di negara.

Mohammad Syafiizwan Mohd Suhaini yang baru berusia 19 tahun merupakan insan yang mengalami cacat penglihatan sejak dari kecil telah dilantik menjadi bilal bermula 1 Ogos yang lalu selepas  berjaya melalui pemilihan menerusi Akademi Muazzin.

Tak pernah bermimpi jadi bilal

Mohammad Syafiizwan yang juga pernah menjadi juara Tilawah Al-Quran Braile Kebangsaan pada 2017 turut mengakui tidak pernah bermimpi untuk diangkat sebagai bilal, namun atas sokongan semua pihak, dia beharap kejayaan ini menjadi dorongan untuk golongan senasib menjadi insan yang lebih baik.

“Saya anggap pelantikan sebagai bilal ini juga kejayaan serta dorongan buat golongan senasib, sekiranya kita bersemangat dan mahu keluar dari kepompong sedia ada sudah tentu ALLAH bersedia untuk menunjukkan jalanNya.”

Tambahnya lagi, kejayaan yang dikecapainya sekarang adalah hasil usaha serta sokongan bapanya yang tidak jemu-jemu memberi galakkan. Dia juga telah menemani Syafiizwan menyertai Akademik Muazzin.

“Kejayaan ini juga sudah tentunya atas sokongan keluarga terutamanya ayah saya yang sejak awal menemani ketika menyertai Akademi Muazzin.” 

Jadi inspirasi anak muda

Sehubungan dengan itu, tugas harian yang dilakukannya sekarang amat memberi kelainan dan seri kepada masjid tersebut. Kisah Syafiizwan juga bukan sahaja memberi inspirasi, malahan mengangkat insan-insan istimewa ini ke satu tahap yang baik dan peluang yang bagus untuk mereka dalam meneruskan kehidupan.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di @KLPRESS

Sumber : Selangor Kini

PERHATIAN: Pihak KL PRESS tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak KL PRESS juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.