“Macam H4mba Abdi” Tawar GAJl Tidak Berpatutan Dengan Kerja, AIiff Syukri Dik0men Warganet

Menurut Jabatan Perangkaan Malaysia, pada suku pertama 2019 Malaysia merek0dkan seramai 516,600 pengangg0r dan 238,286 daripadanya ialah fresh graduate. Stat!stik ini sangatlah meris4ukan, membuatkan ramai terfikir bahawa adakah menyambung pengajian itu masih lagi relevan jika peluang pekerjaan adalah terhad dan sukar untuk dicari.

Baru-baru ini, syarikat AS Legacy milik Dato’ Sri Aliff Syukri ada memuat naik satu tawaran pekerjaan di laman Facebook miliknya. Berdasarkan tawaran tersebut, sk0p kerja yang ditawarkan adalah graphic designer namun pemohon perlu mahir dalam menggunakan Ad0be Illustrat0r, Ad0be Phot0sh0p, Ad0be Premiere Pro, Ad0be Dreamweaver, mempunyai kemahiran phot0graphy, boleh menghasilkan video, mereka laman weeb, menjaga media sos!al, c0py-writing dan sebagainya.

Semua kemahiran ini mestilah dikuasi oleh pemohon dan lebih mengej0tkan, gaji yang ditawarkan hanyalah dalam purata RM1500 sehingga RM1800.

Post ini mendapat perhatian warganet yang rata-ratanya kurang senang dengan gaji yang ditawarkan oleh AS Legacy. Pemohon perlu melakukan beberapa skop kerja namun gaji yang ditawarkan sangatlah rendah dan tidak berpatutan. Malah ada warganet yang menyenaraikan skop kerja yang ditawarkan dan selepas diselidik, posisi kerja tersebut perlu melakukan hampir 5 skop kerja di dalam satu jawatan graphic designer.

Tawaran kerja ini tuIar di media sosial Facebook dan Twitter dan rata-rata warganet mengecam tind4kan Dato’ Seri AIiff Syukri yang seolah-olah mengambil kesempatan ke atas kesukaran graduan untuk mendapatkan kerja pada masa kini.

Rentet4n dikec4m oleh warganet, AS Legacy memuat naik status baru yang menerangkan bahawa mereka tetap dengan pendirian dan akan terus mencari calon pekerja baru yang sesuai.

Lagi beberapa hari lagi kita akan masuk ke tahun 2020, namun masih ada lagi majikan yang mengambil kesempatan ke atas kesemp!tan orang lain. SaIahkah jika majikan menawarkan gaji yang set!mpal dengan tugas yang diberi? Dengan k0s sara hidup yang semakin meningkat, taraf purata  gaji di Malaysia masih lagi di takuk lama dan isu ini sangat memb!mbangkan untuk golongan muda.

Apa pendapat korang tentang lsu ini? Jika korang ada pengalaman yang ingin dikongsikan bersama berkenaan lsu gaji dan kerja di Malaysia, berikan pendapat di ruangan komen!

Bukan sahaja sambaI, malah kicap cap Kipas Udang turut dibekalkan bersama!

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di @KLPRESS

Sumber: media viral

PERHATIAN: Pihak KL PRESS tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak KL PRESS juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.