“Zaman M0den Takkan U0ls Tak B0leh Membaca JawI, Bukan Susah Pun,” Norjuma

Datin Norjuma Habib Mohamed menerusi laman Instagram miliknya menyatakan pendapat ke atas isu tulisan jawi.

Jelasnya, tulisan Jawi merupakan tulisan kelas atasan perundangan dan perlembangaan negara Malaysia.

Malah, tegasnya, hanya yang mampu membaca tulisan Jawi mampu menjadi pemimpin yang memberi maruah dan hormat negara.

“Jawi tulisan Rasmi Bahasa Malaysia-yang membezakan nama Nagara atau Negeri .Asas matawang yang sah serta rukun bahasa Malaysia ! Membezakan data negara berkanun atau boleh dikongsi sesuka hati tanpa akal yang waras! JawiBM tulisan kelas atasan perundangan & perlembagaan Nagara Malaysia.Hanya yang mampu membaca nya mampu jadi pemimpin yang memberi maruah dan hormat Negara & kewarganegaraan ,kedaulatan sebuah negara dan perlembagaan !

“Patut lah terlalu ramai sangat yang mengaku peguam,,auditor,akauntan,segaa jenis bijak pandai—-walhal keliru perlembagaan dan perundangan serta tidak mampu berbahas dan berbahasa berbudaya dan menghormati hak warganegara Malaysia pembayar cukai! Warga perundangan yang keliru lemah berbahasa,” jelasnya panjang lebar.

Malah pengusaha tudung ini turut mempersoalkan kebolehan setiap warganegara dalam membaca tulisan Jawi.

“Zaman moden takkan uols tak boleh membaca jawi bukan susah pun? Kata Malaysian kan?🦂#malaysia #nagara,” soalnya.

 

View this post on Instagram

 

Jawi tulisan Rasmi Bahasa Malaysia-yang membezakan nama Nagara atau Negeri .Asas matawang yang sah serta rukun bahasa Malaysia ! Membezakan data negara berkanun atau boleh dikongsi sesuka hati tanpa akal yang waras! JawiBM tulisan kelas atasan perundangan & perlembagaan Nagara Malaysia.Hanya yang mampu membaca nya mampu jadi pemimpin yang memberi maruah dan hormat Negara & kewarganegaraan ,kedaulatan sebuah negara dan perlembagaan ! Patut lah terlalu ramai sangat yang mengaku peguam,,auditor,akauntan,segaa jenis bijak pandai—-walhal keliru perlembagaan dan perundangan serta tidak mampu berbahas dan berbahasa berbudaya dan menghormati hak warganegara Malaysia pembayar cukai! Warga perundangan yang keliru lemah berbahasa ! Zaman moden takkan uols tak boleh membaca jawi bukan susah pun? Kata Malaysian kan?🦂#malaysia #nagara

A post shared by tudungbawal™️ (@aidijuma) on

Terdahulu, isu tulisan Jawi mendapat perdebatan hebat di kalangan masyarakat dan rata-rata bangsa Melayu bersetuju tulisan Jawi terus diperkukuhkan di peringkat sekolah.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di @KLPRESS

Sumber: Instagram Aidijuma

PERHATIAN: Pihak KL PRESS tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak KL PRESS juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.