‘Strvggle Belajar Dan Sh0oting’ Suami Dedah Perjvangan 7 Tahun Nadiyah Shahab Tamattkan Ijazah Pervndangan

Pelakon kelahiran Singapura iaitu Nadiyah Shahab pernah mencuri perhatian kita dengan penampilan wajahnya persis Barbie Doll. Bukan sahaja memiliki wajah yang cantik, tetapi pelakon Asalkan Dia Bahagia ini juga bijak dan baru sahaja menamatkan pelajaran jurusan Ijazah Perundangan di University of London.

Menerusi laman Instagram suaminya, Ali Nadzwan sempat berkongsi perjuangan Nadiyah Shahab dalam menamatkan pelajaran selama 7 tahun. Tidak dinafikan, belajar sambil bekerja memang agak sukar. Tahniah Nadiyah Shahab!

7 tahun habiskan ijazah

 

View this post on Instagram

 

Congratulations to my dearest wife @nadiyah.shahab for the 2nd Class Honours in Law Degree University of London! I’m a proud Husband. Lepasni lg susah la nk bertekak sbb dah mmg certified lawyer!😅 Tapi selalunya fight2 🙊 . To my wife Nad, wlaupun ambil masa 7 tahun utk habiskan Law Degree.Penantian ni sangat2 lah berharga & berbaloi.Ini semua utk family dia kata. Bukan utk dia. Seluruh kaum keluarga meletakkan harapan yg tinggi utk nak tgk dia berjaya dlm pelajaran. . Tapi bkn senang nk capai. Disebalik gmbar berjayanya dia ambil ijazah ni, ada cerita. . Di Singapura, it’s all abt how far you can go in Education.Kejayaan dlm pelajaran tu penting. But bljar sambil bekerja utk cari pndapatan sendiri pon bukanlah 1 benda yg mudah. Mula2 kenal Nadiyah dulu masa baru dtg KL, dia cuba utk cari peluang di KL. . Alhamdulillah peluang di KL lebih luas & cerah. Struggle sbnrnya nak bahagikan masa utk blajar & shooting. 1 tahun cuma boleh ambik 2/3 paper sahaja. Paper subjek Undang2 ni bukan lah mudah. Nak kena bagi fokus & tumpuan yg tinggi. . Byk kali jgk la tgk dia menangis sbb stress, nak give up pon ada. Sampaikan kita yg tgk ni pon kesian. Siap ckp, takpelah if tak nak habiskan pon tak apa. Mungkin rezeki kt tempat lain. . Tapi dia cakap “U tak faham, ni bukan sebab I nak ke taknak. I kena habiskan untuk family i, diorg dh habis berpuluh2 ribu utk bagi i sambung belajar, buat mcm2 benda semata2 utk pendidikan i. Mama,atok i ,nenek i semua bertungkus lumus sediakan jgk apa yg i perlukan utk i habiskan pelajaran i”. So i mesti kena habiskan untuk family i. I nak diorg semua happy! . Bila tgk dia ambil ijazah atas pentas semalam. Sebak rasanya. Berjaya juga dia habiskan pelajaran. Dgn business lg nak kena uruskan. Sambil belajar sambil uruskan perniagaan, sambil shooting. Sambil jadi isteri. . Sbgai seorang suami, siapa tknak tgk isteri brjaya kan. Alhamdulillah,dgn berkat doa semua org & kerja keras Nadiyah. Genggam juga ijazah! . Biar lambat tak apa, asalkan habis juga. . Akhir kata,Tahniah sekali lg to my lovely wife! InshaAllah, kita akan sama2 mengejar cita2 baik di dunia & diakhirat. Amin 🤲🏻

A post shared by Ali Nadzwan 🇲🇾 (@bena1i) on


Congratulations to my dearest wife @nadiyah.shahab for the 2nd Class Honours in Law Degree University of London! I’m a proud Husband. Lepas ini lagi susah la nak bertekak sebab dah memang certified lawyer! Tapi selalunya fight sebab I pon ada law. I’m a Son in Law!

To my wife Nad, walaupun ambil masa 7 tahun untuk habiskan Law Degree. Penantian ini sangat-sangatlah berharga dan berbaloi. Ini semua untuk family dia kata. Bukan untuk dia. Seluruh kaum keluarga meletakkan harapan yang tinggi untuk nak tengok dia berjaya dalam pelajaran. Tapi bukan senang nak capai. Disebalik gambar berjayanya dia ambil ijazah ni, ada cerita.

Bahagikan masa belajar dan shooting

Di Singapura, it’s all about how far you can go in Education. Kejayaan dalam pelajaran itu penting. But belajar sambil bekerja untuk cari pendapatan sendiri pun bukanlah 1 benda yang mudah. Mula-mula kenal Nadiyah dulu masa baru datang KL, dia cuba untuk cari peluang di KL.

Alhamdulillah peluang di KL lebih luas dan cerah. Struggle sebenarnya nak bahagikan masa untuk belajar dan shooting. 1 tahun cuma boleh ambik 2/3 paper sahaja. Paper subjek Undang-undang ini bukanlah mudah. Nak kena bagi fokus dan tumpuan yang tinggi.

Banyak kali juga la tengok dia menangis sebab stress, nak give up pun ada. Sampaikan kita yang tengok ini pun kesian. Siap cakap, tak apalah if tak nak habiskan pun tak apa. Mungkin rezeki kat tempat lain.

I kena habiskan untuk family

Tapi dia cakap “You tak faham, ini bukan sebab I nak ke tak nak. I kena habiskan untuk family I, dia orang dah habis berpuluh-puluh ribu untuk bagi I sambung belajar, buat macam-macam benda semata-mata untuk pendidikan I. Mama, atok, nenek dan semua bertungkus-lumus sediakan juga apa yang I perlukan untuk I habiskan pelajaran I. So, I mesti kena habiskan untuk family I. I nak dia orang semua happy!”

Bila tengok dia ambil ijazah atas pentas semalam. Sebak rasanya. Berjaya juga dia habiskan pelajaran. Dengan business lagi nak kena uruskan. Sambil belajar sambil uruskan perniagaan, sambil shooting. Sambil jadi isteri.

Sebagai seorang suami, siapa tak nak tengok isteri berjaya kan. Alhamdulillah, dengan berkat doa semua orang dan kerja keras Nadiyah. Genggam juga ijazah! Biar lambat tak apa, asalkan habis juga. Akhir kata, tahniah sekali lagi to my lovely wife! InshaAllah, kita akan sama-sama mengejar cita-cita baik di dunia dan di akhirat. Amin…

Sweetnya!

Tahniah Nadiyah!

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di @KLPRESS

Sumber: Ali Nadzwan

PERHATIAN: Pihak KL PRESS tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak KL PRESS juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.