“Babl Hutan Lagi Sedap Daripada Babl Plnk” Jawapan Jvjur Adam Corrie Buat Isterinya Terkedv

Pelakon Adam Corrie mengakui kepada isterinya bahawa dia pernah menikmati daging babi hutan sebelum memeluk agama Islam.

Adam atau nama sebenarnya Adam Corrie Lee Abdullah, 52, berkata pengakuan jujur itu dibuat selepas ditanya sendiri oleh isterinya mengenai hal itu.

Perkara itu turut dikongsikan Adam menerusi satu entri yang dimuat naik di Instagram miliknya.

“Bidadari saya tanya…saya jawab je lah dengan jujur.

“Makan, babi hutan lagi sedap daripada babi pink,” tulisnya.

 

View this post on Instagram

 

Bidadari saya tanya .. saya jawab je la dengan jujur. Respon “erkk ” sebab dia ingat babi pink yg lebih ramai suka makan tapi sebaliknya. . Sekarang ramai sudah rakan yang belum Islam tak makan daging babi atas kesedaran faktor kesihatan. . Dan alhamdulillah .. 4tahun sebelum saya syahadah / kembali kepada fitrah.. Saya sudah tiada rasa nak makan babi. . Rupanya Allah nak saya bersih sebelum kembali kepada fitrah. . Setiap kejadian yang Allah cipta bukan sia-sia. Allah jadikan babi itu ujian bagi umat Islam. Jangan kita pandang hina setiap kejadian tapi pandang ia satu ujian dan hikmah disebaliknya. . Saya cerita ni, jadikan ia satu ilmu pengetahuan. Ambil yang positif ye. Jika kita pandang negatif , negatiflah yang kita dapat. . “Sesungguhnya Allah hanya mengharamkan kepada kamu memakan bangkai, dan darah, dan daging babi.” (Surah al-Baqarah: 173) . Senyum selalu Selalu bersangka baik InsyaAllah hati tenang . #adamcorrie #SayaBukanUstaz #JanganPanggilSayaUstaz

A post shared by Adam Corrie (@adamcorrielee) on


Bagaimanapun, jawapan jujurnya itu membuatkan dia terkejut apabila dimaklumkan bahawa daging haiwan liar tersebut lebih sedap berbanding spesis biasa.

“Respons ‘Erkk’ sebab dia ingat babi pink yang lebih ramai suka makan, tapi sebaliknya,” jelasnya.

Pertanyaan daripada isterinya itu didorong selepas menonton siaran berita mengenai isu babi hutan berkeliaran di kampung

Begitupun, menurut Adam, kini ramai rakannya yang bukan Islam sudah mula mempunyai kesedaran mengenai kemudaratan pengambilan binatang tersebut sebagai juadah.

“Sekarang ramai sudah rakan yang belum Islam tak makan daging babi atas kesedaran faktor kesihatan.

“Dan Alhamdulillah, empat tahu sebelum saya syahadah, kembali kepada fitrah, saya sudah tiada rasa nak makan babi. Rupanya, Allah nak saya bersih sebelum kembali kepada fitrah.

Perkongsian pelakon filem KL Gansgster 2 itu kemudian mengundang pelbagai reaksi daripada pengikutnya.

Rata-rata mereka terhibur dengan pengakuan jujur yang dibuatnya itu.

Bagaimanapun, menurut Adam, dia berkongsi hal tersebut dengan niat untuk dijadikan sebagai satu ilmu pengetahuan.

“Setiap kejadian yang Allah cipta bukan sia-sia. Allah jadikan babi itu ujian bagi umat Islam. Jangan kita pandang hina setiap kejadian tapi pandang ia satu ujian dan hikmah disebaliknya.

“Saya cerita ni, jadikan ia satu ilmu pengetahuan. Ambil yang positif ya. Jika kita pandang negatif, negatiflah yang kita dapat,” katanya.

Adam memeluk agama Islam pada 13 Julai 2007 sebelum berkahwin dengan isterinya, Fazema Mohd. Fuad pada 2008.

Pelakon drama Gerak Khas itu juga kemudian pernah menerima Anugerah Tokoh Maal Hijrah peringkat Negeri Selangor pada 2017.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di @KLPRESS

Sumber: gempak

PERHATIAN: Pihak KL PRESS tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak KL PRESS juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.