“Kenapa La Somb0ng Sangat, Mentang-Mentang Dia Pakai Kot Kita Pulak Kemeja Lusvh.” Ustaz Kazim Elias

Sudah menjadi kebiasaan di mana orang akan menilai luaran dan penampilan seseorang. Banyak kali terjadi dan sudah ramai yang berkongsi pengalaman yang kurang elok apabila jurujual di kedai barangan berjenama memandang sin1s kepada pelanggan yang masuk ke kedai apabila penampilan tidak nampak ‘kaya’ di mata mereka.

Rupanya ia turut berlaku kepada penceramah terkenal Ustaz Kazim Elias. Melalui posting yang dibuat melalui Facebook, beliau berasa kec3wa dengan layanan dan sikap jurujual di salah sebuah kedai berjenama yang memandang sin1s dan melayannya acvh tak acvh ketika beliau masuk ke kedai tersebut dengan berpakaian kemeja lusvh.

Saya ni orang kampung, pedalaman pulak. So memang style biasa-biasa saja la..mana reti nak pakai segak-segak, apa ada main sarung main pakai je.

Hari tu, gatai pi masuk kedai yang ada jenama dok pusing-pusing sebab nak ceramah sebelah malam ambik kesempatan jalan-jalan kejap.

Bila masuk je, takde sapa pun mai layan yang ada pulak siap tengok atas bawah lagi. Apa hal deme ni tak nak menjual ke apa? Lama dok belek-belek baju.. datang pekerja dia.. acvh tak acvh je, siap cakap takde saiz la, stok dah habis la..macam suruh keluar jer..

Nape la s0mbong sangat..mentang-mentang dia pakai kot kita pulak kemeja lvsuh. M4lu jugak la dibuatnya. Saya nak belah je.. tapi sebelum belah saya keluarkan hp saya dan tunjuk kat dia FB saya.. terkejvt ri4k dia.. saya tanya dia.. u pekerja ke atau tuan punya kedai ni? Dia jawab pekerja… saya baIas kerja elok-elok… terus saya keluar.

Memang nak keluar pun.. tengok baju dia pun boleh bayar duit kereta sebulan.. baik bayar hutang kereta.Beli baju kedai biasa2 pun cantik juga.. bila beli baju bunga-bunga ramai tegur.. cantik baju ustaz…

Pengajaran: Janganlah pandang orang lain dengan pandangan sinis.

: Kalau poket nipis beli baju biasa udah le. Mahal2 pun lvsuh jugak.. lain la kalau mampu silakan beli.

: Lain kali beli baju bunga-bunga… cantik.. tak caya cuba tengok komen-komen.

Perkongsian yang dibuat oleh Ustaz mendapat pelbagai komen baIas dari para pengikutnya. Rata-rata tidak setuju dengan cara layanan yang diberikan oleh jurujual terbabit. Ada juga yang berkongsi pengalaman yang serupa.

Komen Warganet.

Roshaya Mohd Sohor 

Ukur baju di badan sendiri. Kalau mampu beli mah4l teruskan jek untuk reward diri sendiri penat bekerja. Kalau beli baju sama harga dengan bayar kereta sebulan lebih baik bayar kereta jek… He2…

Zainah Zainal –

Memang ye…saye pon penah pagi tempat jualan tudong jename…

Saye pakai tudong yang 10.00 pulak mase tu….Atas bwah diorang mandang.

Siti Maziah Mazlan –

Pekerja di kedai jualan harus belajar etika melayan customer dgn adil dan berbudi bahasa tak kiralah customer tu dari golongan yang kurang berkemampuan ke, sederhana ke, atau kaya raya.

Adnilsah MSalleh –

Betulla Dato. Dema ni keje je tp eksen bebeno. Akak prnh gak p kedai tudung yg berjenama. Pakai baju keje tp pki le slipo biasa je. Tak dilayannya dema. Sama gak tgk atas bwh. Manusia somb0ng tak bertempat.

Nur Ammara Raisha –

Suami baru je kena tadi kat JPO. Tunggu dia dalam kereta sebab ada anak kecik, dia nak beli barang, sekali datang tak bawak apa yang dia nk. “Geramnya orang pandang atas bawah atas bawah, mentang² pakai selipar, baju biasa perut bvncit”.

Eyzan Tasnim –

Hahaha…deep ayat dato..sebab tu saye tk suka masuk klcc..masuk pavilion…kebnyakan promoter2 kdai area situ pandang kita atas bawah atas bawah ke sana ke sini ke sana ke sini mcm tk puashati seolah2 kita nih chokiaaaaa sngat..padahal promoter tu gaji pon lebih kurang kita gak..kan dato..jadi..better pi shopping mall marhaen sudahlaaaa.

Kepada jurujual-jurujual yang bekerja di kedai berjenama, sekarang adalah tahun 2020, penampilan bukanlah pengukur kemewahan atau kekayaan seseorang. Apalah guna kaya harta tetapi miskin adab.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di @KLPRESS

Sumber:https://news.mehbaca.com/

PERHATIAN: Pihak KL PRESS tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak KL PRESS juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri