Dah Sed@p Makl Hamvn.. Pastu Minta Maaf Settle? Respon Lawyer Ni Memang Padu

Kalau mengikut undang-undang, perbuatan minta maaf selepas fitn4h atau menjatuhkan reputasi seseorang, boleh kira selesai ke?

Tutup gitu je kes kerana permohonan maaf? Betul ke begini?

Banyak kita baca komen-komen berkenaan, buat silap kemudian minta maaf dan kemudian buat lagi. Kalau begitu perkataan ‘sorry’ ini boleh dijadikan mekanism mengenakan orang.

Maki-maki, cerca-cerca dan kemudian minta maaf. Settle! Padahal reputasi yang diburukkan itu sudah hancur dan remvk. Bagaimana pula reputasinya? Bagaimana stress yang dialami? Bagaimana hendak berhadapan dengan masyarakat?

‘SORRY NO CURE’

Adakah ‘sorry’ itu cara untuk membela diri. Katakan sorry dan semua selesai? Nasib baik undang-undang di Malaysia tidak semudah itu! Pernah dengar ayat ni “Sorry no cure”. Begitulah.

Bawah Seksyen 10 Akta Fitn4h 1957 membenarkan pengurangan ganti rugi dan bukannya penghapusan ganti rugi.

Maksudnya kalau disam4n oleh Plaintif (Penuntut) dan Defendan (yang dituntut) telah meminta maaf, tuntutan Plaintif masih dibenarkan tetapi permohonan maaf ini hanya memberikan diskaun kepada ganti rugi sahaja.

CONTOH KES DI MAHKAMAH

Isu berkenaan permohonan maaf, boleh menyebabkan Defendan menang kes atau tidak ini telah pun dibincangkan di mahkamah dalam kes DATUK DR AWANG ADEK HUSSIN lwn. THE EDGE COMMUNICATIONS SDN BHD & YANG LAIN [2012] 10 CLJ 340.

Dalam kes ini, peguam bagi kedua-dua pihak berdebat tentang isu:

Sama ada defendan boleh memohon pengh4pusan ganti rugi di bawah s.10?

Sama ada s.10 hanya membenarkan pengurangan ganti rugi?

Keputusannya, mahk4mah dalam kes ini pun menegaskan bahawa bawah Seksyen 10 bagi permohonan maaf takkan menyebabkan kes ditolak. Kalau mahkamah hendak mempertimbangkan pun dengan memberi diskaun ke atas jumlah ganti rugi. Itu sahaja.

Soalan seterusnya, adakah wajib mahkamah bagi diskaun bawah Seskyen ini? Macam mana kalau tak ikhlas? Macam mana sebab, si pemangsa itu hanya mohon maaf selepas dikecam hebat? Mahkamah ambil kira atau tidak jenis permohonan maaf begini?

CONTOH KEDUA KES

Dalam kes PUA KIAM WEE v. UTUSAN MELAYU 2016] 3 CLJ 498 pula, Defendan meminta pengurangan bagi ganti rugi yang dibenarkan oleh mahkamah atas alasan sudah meminta maaf.

Mahkamah membenarkan tuntutan RM200,000 dibayar kepada Plaintif kerana tulisan yang diputuskan oleh mahkamah sebagai fitn4h yang dibuat oleh Utusan.

Namun demikian, mahkamah putuskan mengikut fakta kes dan perbuatan utusan yang sengaja melambat permohonan maaf, jadi dianggap permohonan maaf tidak telus atau dalam bahasa lain, seolah-olah tak ikhlas. No discount!

MAHKAMAH AKAN MENILAI IKHLAS ATAU TIDAK PERMOHONAN MAAF

Nampak, mahkamah pun menilai ikhlas atau tidak ikhlas permohonan maaf. Pergi mahkamah bukan kita kefahaman kita. Ada beranggapan yang popular sahaja yang boleh ambil tindakan. Fahaman itu salah.

Semua pun ada hak, sesiapa yang dim4ngsakan ada hak. Kenapa kalau orang tidak popular atau tidak dikenali tidak ada hak? Fahaman salah.

MAAF SAHAJA TIDAK CUKUP

Kalau tidak ada undang-undang membela m4ngsa dari permohonan maaf. Bestlah bagi sesetengah orang, kutvk, ce3rca, m4ki, hi1na dan kemudian sorry. Tutup kes. Kemudian buat lagi. Tutup lagi dan buat lagi.

Sebab itu ada dalam Akta Fitn4h siap-siap berkenaan permohonan maaf ini tidak akan membatalkan kes. Akal orang begini sudah boleh dibaca. Buat silap dan sorry, dengan harapan terlepas. Tak juga dik.

Hati-hati. Undang-undang bukan ikut kehendak kita. Kita yang kena ikut undang-undang dik.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di @KLPRESS

Sumber : AwatttSyeikhh Network

PERHATIAN: Pihak KL PRESS tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak KL PRESS juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri