“Kena Simpan Duit Bawah Tilam Ke” Bank Sekarang Cereewet, Susah Buka Akaun Baru

Kerana nila setitik, r0sak susu sebelanga. 

Itu perumpamaan sesuai bagi menggambarkan situasi bank di Malaysia hari ini yang ‘banyak s0ngeh’ untuk meluluskan permohonan pembukaan akaun peribadi pengguna dek kerana lambakan sc4mmer yang semakin berIeIuasa.

Pengguna Facebook Muhammad Syazwan Othman terkiIan apabila permohonannya untuk membuka akaun peribadi berdepan banyak hal4ngan daripada pegawai sebuah bank.

Katanya, pegawai itu berker@s memintanya membuka akaun semasa memandangkan Muhammad Syazwan menjalankan perniagaan r0k0k elekr0nik.

Lelaki itu bagaimanapun ber@ng apabila haknya untuk membuka akaun simpanan peribadi seolah-olah din@fikan, sebaliknya dia dipaksa untuk membuka akaun semasa.

Hanya selepas meminta untuk bertemu dengan pengurus bank berkenaan, barulah urusannya selesai. Malah, dakw@nya ia hanya memakan masa dua minit sahaja.

Ramai yang setuju dengan perkongsian Muhammad Syazwan itu dan mend@kwa pihak bank hari ini terlalu teliti dan cer3wet dalam meluluskan permohonan akaun bank hingga menyus@hkan orang ramai.

Namun, Syazwan menegaskan bahawa dia tidak kisah dengan syarat ketat yang dikenakan, sebaliknya dia kec3wa apabila dip4ksa melakukan sesuatu; buka akaun semasa.

Berikutan itu, seorang pengguna yang mend@kwa pernah bekerja sebagai pegawai bank tampil menjelaskan sebab pihak bank bert!ndak demikian.

Elak pen!puan sc4mmer.

Bagaimanapun, seorang suri rumah kemudian mempers0alkan bagaimana golongan tidak bekerja mahu menyimpan duit yang diterimanya.

Simpan duit bawah tilam

Tak dinaf!kan semua bank ada pr0sedur cer3wet. Tapi macam mana kalau berdepan dengan pegawai yang tidak mesra ditambah pula dengan sikap sin!s?

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di @KLPRESS

Sumber: cari

PERHATIAN: Pihak KL PRESS tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak KL PRESS juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.