Hid4p Bar4h Sejak Umur 13 Tahun, Dah 24 Kali Buat K3m0terap1, Ingatkan Dah Baik Tapi Lepas PKP…

HAT1 mana yang tak sedih tatk4la melihat adik sendiri yang baru berusia 17 tahun kini mend3rit4 kns3r 1imf0ma tah4p empat.

Begitulah luahan rasa Rabiyatul Hidayah Muhammad Razi, 22, mengenai d3rit4 adik perempuannya yang juga calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), Nurul Fatin Ielyqa sebagaimana dikongsikan menerusi Twitter.Mesra disapa Rabiyatul, pelajar bidang Kejururaw4tan itu mend3dahkan adiknya mula mengh1d4p knser tahap dua sewaktu berusia 13 tahun.

“Sebenarnya dah 24 kali kem0ter4pi sehinggalah adik buat pemb3d4han transplant pada Februari lalu. Kami fikir adik dah OK.

“Selepas Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), dia sempat pergi sekolah tiga hari sebelum mula demam panas. Selepas dibawa ke hospital dan buat pemeriksaan, kami dimaklumkan knser dia dah masuk tahap empat.

“Hari Khamis lepas dia buat kem0ter4pi ke-25 dan sekarang ada di rumah, hari Rabu nanti akan masuk wad semula di Hospital Ampang, Selangor,” ujarnnya kepada .

Menurut Rabiyatul, Fatin merupakan seorang gadis yang periang dan sangat rajin biarpun sudah lama mengh1d4p peny4k1t itu.

Fatin kini mengh1d4p knser limf0m4 tahap empat.

Malah, jauh di sudut hatinya, dia berasa cukup sedih apabila mengenangkan d3rita yang terp4ksa dilalui anak keenam dari tujuh beradik itu.

“Fatin ni suka menanam. Ada pokok serai, bawang dan sebagainya. Memang hobi dia. Dia juga seorang yang periang.

“Walaupun s4kit, dia suka tolong memasak. Memang terasa tengok dia s4kit, sebab dah membesar sama-sama selama ni.

“Tapi kadang-kala dia boleh jadi sensitif. Masa mula-mula tahu knser datang balik, dia menangis salahkan diri sendiri, cakap dia susahkan orang.
Tak sangka ramai rupanya yang ambil berat mengenai adik saya.

RABIYATUL HIDAYAH
“Masa mula-mula tahu knser dah tahap empat, saya memang nak menangis, tapi saya tahan… takkanlah nak menangis depan dia yang tengah menangis. Saya senyap dulu,” imbas Rabiyatul lagi.

Bercerita mengenai keluarga, Rabiyatul mendedahkan dia bersama ibu dan adiknya itu kini menetap di Sungai Buloh sejak Disember lalu di kediaman kakaknya.

“Kami dulu duduk di Muadzam Shah, Pahang. Tapi berpindah ke Sungai Buloh menyewa bersama kakak sebab senang, treatment Fatin di Ampang.

“Dulu ulang alik naik bas atau kereta sewa. Dan lepas pencer4ian (mak) kami tak ada ketua keluarga, jadi buat keputusan duduk dengan kakak.

Rabiyatul mengakui sedih mengenangkan kes4kitan yang dihadapi adiknya.

“Kakak kerja, jadi makan minum terjaga, transport pun ada kakak sediakan.Sekarang ibu saya ibu tunggal, dia sebelum ni tukang jahit.

“Tapi sejak pindah ni memang dah kurang menjahit. Kalau dulu, Fatin pun selalu tolong mak sembat baju,” ujarnya lagi.

Malah kata Rabiyatul, dia menerima dengan hati terbuka seandainya ada individu prihatin di luar sana yang mahu meringankan beban kos perub4tan adiknya.

Fatin bersama ahli keluarganya.

Malah, ‘crowd fund’ yang dibuat di Twitter turut membuahkan hasil apabila ada pihak menghulurkan sumbangan buat Fatin.

“Saya sangat bersyukur, tak sangka ramai rupanya yang ambil berat mengenai adik saya. Saya tak terfikir pun nak buat macam ni (crowd fund) tapi ada orang bagi cadangan.

“Sebenarnya segan nak susahkan orang. Tapi kami alami kesukaran dari segi kewangan. Memang terkejut bila ada orang sudi tolong. Saya doakan mereka semua dipermudahkan urusan, terima kasih sangat-sangat,” ujarnya lagi.

Sumber: mStar

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @